diverse

ceaa ce voi gasi frumos sau interesant

Faceți căutări pe acest blog

filmele mele

  • Star Wars, Avatar, Gladiator, Cum sa furi un milion si multe altele de genul asta

sâmbătă, 9 ianuarie 2010

locuinte pentru cine?

Se tot discuta despre programe de locuinte care sa refaca situatia economica, reluind sistemul creditarii si facind sa circule bani. Intrebare simpla- cui se adreseaza aceste programe?
Cei care au nevoie de o locuinta majoritatea lor covirsitoare nu au banii sa plateasca ratele iar cine poate plati rate de obicei ezita cautind si comparind oferte. Deci aici e cam greu sa adresezi o oferta convenabila masei majoritare.
Cine isi permite o locuinta nu prea se uita la modelul acesta, ei cauta zona rezidentiala din afara orasului, cumpara teren si ridica o casa care sa corespunda cu tot necesarul lor ca spatiu si anexe. Acelasi lucru il fac si "capsunarii" implicati in proiecte imobiliare in Romania. Deci nici cei care isi permit nu prea se uita la programul de locuinte.
Tinerii casatoriti de obicei pina isi fac un rost care sa le permita o casa stau in chirie sau in locuinte deja existente ale unuia din ei deci nici ei nu au nevoie de asemenea programe.
Daca ar fi un program "casa" care sa schimbe blocurile nesigure, afectate de cutremure sau defectiuni de utilitati si care sa fie rezonabil in pret pentru acei proprietari, ar putea sa devina util, numai ca ni se spune ca nu asta e rostul programului.. deci si asta iese din calcul, desi ar fi fost cea mai buna varianta, omul cistiga o casa noua si dezvoltatorul zona de blocuri veche in care putea face cu costuri reduse fie un mall sau market, fie un complex rezidential nou, fie pune la dispozitie teren pentru case.
Atunci stai si te intrebi care e rostul unui program de locuinte fara adrisanti concreti... cumva posibilitatea ca unii oameni de afaceri sa faca afaceri cu statul, sa cistige si sa se redreseze din aceste parteneriate si pina la urma cel pagubit sa fie tot cetateanul platitor de taxe care fara voia lui sa umple contul respectivului? Ma tem ca da si atunci ar trebui ca sa se ia masuri - fie ni se arata studiul de impact si profitabilitate pentru buget al programului, fie se opreste si se directioneaza acele fonduri spre Sanatate, Educatie, Pensii si toate domeniile care sint acum subfinantate si striga cu disperare dupa un ajutor la care factorii de decizie se dovedesc surzi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu