diverse

ceaa ce voi gasi frumos sau interesant

Faceți căutări pe acest blog

filmele mele

  • Star Wars, Avatar, Gladiator, Cum sa furi un milion si multe altele de genul asta

marți, 22 decembrie 2009

"Modernizarea statului" prin agentii de stat degeaba

Am auzit foarte mult in aceste zile despre "modernizarea statului" si tot felul de teze despre cum se face asa ceva. Antiparlamentarismul si anticomunismul care inseamna de fapt fascism se manifesta ca "modernizare a statului". Nimeni nu vorbeste despre reguli legate de investirea unui guvern, de cum se numeste premierul, reguli de securizare a votului- si nu a guvernului, doar de cit de rau e Parlamentul asta asa mare si prea reprezentativ. Nu se vorbeste despre echidistanta justitiei, despre dezvoltarea mediului de afaceri pe diverse modalitati, nu neaparat pe sustinerea bancilor ci si a agentiilor de stat degeaba.
Exista Agentii guvernamentale de dezvoltare regionala, de plati si interventii in agricultura, pentru intreprinderi mici si mijlocii si alte minunatii care inghit bani degeaba. Pentru fiecare initiativa privata respectivul trebuie sa faca 1000 de demersuri, acte si paraacte, justificari si alte chestioare care-i ingroapa orice initiativa. Asta in loc ca fiecare primarie sa aiba un oficiu pentru firme la care sa fie depuse proiectele locale de dezvoltare economica- agricola, comerciala, industriala sau de alta natura, proiecte care sa fie analizate cel mult lunar de un agent judetean al structurii corespunzatoare care fie sa-l avizeze si sa-l sustina in dezvoltarea lui, fie sa-i spuna initiatorului de ce nu e potrivit si ce s-ar potrivi eventual ca initiativa complementara in zona. In felul asta nici omul obisnuit n-ar mai face 100 de drumuri sa-si ia avize pentru lansat firma, ar fi si mai usor indrumat de responsabilii agentiei judetene corespunzatoare, inclusiv pentru obtinut fonduri europene iar agentii salariati ai respectivelor structuri isi vor justifica rolul, banii si functiile pentru care au fost angajati. Pina atunci, agentiile de protectie sociala duc greul pe toata linia si sint luate drept tinta in timp ce acele agentii ce ar trebui sa faca dezvoltare nu fac nimic concret.
Cu aceasta initiativa lansata firmele nu ar mai fi atit de legate de credite bancare, ar produce mai mult venit impozabil, ar dezvolta mai multe locuri de munca ceea ce ar arata o crestere a initiativei private, o crestere economica naturala, orizontala, ce ar ajuta si bugetul statului ca nivel de colectare.
Pina ca aceste lucruri sa devina practice se va continua o adversitate intre mediul privat si cel bugetar, existent in prezent si care s-ar degaja in buna masura prin implicarea statului prin aceste agentii in dezvoltarea economica.
Asta inseamna "modernizarea statului" si nu proiecte aiuritoare despre Parlament. Dezvoltarea societatii prin implicarea agentiilor responsabile - care stau acum DEGEABA - ar dezvolta statul ca organizare, functionare, venituri, economie si ar asigura veniturile populatiei si inclusiv iesirea din criza economica profunda actuala in care se pare ca ne scufundam tot mai tare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu