diverse

ceaa ce voi gasi frumos sau interesant

Faceți căutări pe acest blog

filmele mele

  • Star Wars, Avatar, Gladiator, Cum sa furi un milion si multe altele de genul asta

sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Revitalizarea unui mare partid

Pentru ca intr-un context mi-am exprimat ideile referitoare la liberali si ce aveau de ales la momentul turului 2 de prezidentiale si pentru ca acel articol si-a pastrat prin ceea ce se intimpla azi in tara actualitatea ma voi referi acum si la al doilea mare partid al Opozitiei, PSD-ul.
PSD a pierdut alegeri pe mina lui si aici exista doua cauze mari. Una - nu a avut un purtator de mesaj cu priza in public, cu forta de mobilizare ci un personaj dominat de contracandidati si tras spre turul doi de structurile partidului. Ori in astfel de situatii tu tragi partidul ca scor si nu el pe tine. Personal cred ca Adrian Nastase, cu imaginea de om "ciuruit" pentru fapte nedovedite de catre justitia basesciana avea mai mari sanse sa cistige nu doar pentru ca mobiliza mult mai bine activul partidului dar si pentru ca in practica politica a avut in timp negocieri cu multe zone care scoase la vot dadeau procentul cistigator.
Al doilea motiv e partidul insusi, cu o lipsa de mesaje pe zonele descoperite ingrijoratoare pentru o structura ce se dorea prima ca forta politica a Romaniei. Sa fii in continuare catalogat ca partid comunist cind adversarii tai au mai multi comunisti la virful structurii lor, e o problema, de ce nu s-a dat raspunsul potrivit. Totusi in 89 nu Iliescu, Nastase, Geoana, Hrebenciuc ocupa o functie de conducere in ministerele comuniste ci Traian Basescu. De ce n-au raspuns acestor atacuri concertate, nu reusesc sa ma lamuresc nici acum, mai ales ca oameni cu replica buna exista destui. O alta problema unde trebuia lucrat si dat un mesaj era aceea de PSD- partidul taxelor mari pe mediul privat. Iarasi, se putea lansa un document cu ce doreste o eventuala guvernare a PSD sa faca pentru acea zona - in afara de creare de locuri de munca nu s-a spus nimic. Si se putea transmite lejer ca se urmareste prin dezvoltarea mediului mic de afaceri o largire a posibilitatii procentuale de colectare a veniturilor bugetare si nu cresteri de taxe. Eventual pentru cei ce lucreaza in domenii ca softul, medicina privata, agricultura si alte domenii importante si legate de dezvoltarea economica si de sanatatea populatiei sa fie realizata o scadere a taxelor. Un astfel de mesaj era suficient pentru victoria in alegerile din ultimii 2 ani.. Nu s-a invatat nimic si au fost pierdute toate.
Acum se vorbeste de nevoia de schimbare din conducerea partidului, voci critice fiind si din rindul unora care n-au facut nimic pentru dezvoltarea de mesaj electoral de efect. Fara suparare dar Miron Mitrea sau Vasile Dincu nu au calitatea de a exprima puncte de vedere ale partidului intre altele pentru ca, la cum stiu sa-si expuna ideile, lumea prefera filme, muzica sau meciuri decit sa-i asculte. Cu totul altfel sta situatia in cazul unor oameni ca Ion Iliescu, Adrian Nastase, Victor Ponta, oameni care stiu si ce sa spuna si cum sa o faca pentru a realiza audiente eficiente pentru activul partidului si alti oameni interesati de stinga politica. Acesti oameni trebuie sa preia in primul rind prin Adrian Nastase partidul, sa-l reorganizeze astfel incit filialele ineficiente sa reuseasca sa creasca prin aducerea unor oameni valorosi care sa dea un mesaj credibil si catre bucuresteni si catre clujeni si catre ardeleni in general si astfel sa se ajunga la scorul normal al unui mare partid care sta in opozitie cu o guvernare dezastru si un premier fara personalitate- 37-40%. Iar la asta se poate ajunge inclusiv prin acele punti conturate spre zona liberala, mesaje politice care sa urmareasca dezvoltarea mediului de afaceri in general si nu a unor grupulete, astfel incit, pe linga oamenii saraci, traditionali votanti PSD sa vina spre partid si o parte a clasei de mijloc, iar posibilitatea guvernarii cu PNL sa nu mai fie privita sceptic de cele doua electorate ci sa fie o oportunitate dorita, o varianta de mare guvernare centrista, cu masuri liberale si sociale care sa scoata din jocul politic partidul-gogoasa PDL si sa clarifice pentru urmatoarea perioada, incepind din 2012, posibilitatile elective ale populatiei Romaniei.
Cit despre actuala echipa Geoana-Nica-Diaconescu, ea trebuie sa faca un pas discret in spate si sa sustina viitoarea echipa de conducere. Neavind succese in timpul conducerii nu prea avem ce sa le spunem pozitiv dar nici sa renuntam definitiv la ei pentru ca fiecare are anumite competente si expertize. Vor putea lucra bine intr-un viitor guvern, vor fi voci solide in Parlament dar pentru conducerea partidului si revenirea lui pe virful politicii romanesti e nevoie de acei oameni care au adus succes partidului si de aceea sustin si cred ca dupa Congresul PSD vom saluta o noua presidentie a lui Adrian Nastase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu