diverse

ceaa ce voi gasi frumos sau interesant

Faceți căutări pe acest blog

filmele mele

  • Star Wars, Avatar, Gladiator, Cum sa furi un milion si multe altele de genul asta

sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Blocajul mediatic- o varianta a succesului politic

Spun acest lucru dupa ce am reflectat la faptul ca intensa campanie negativa din anii 2008-2009 nu a facut decit sa dea stiri asimilabile de catre populatie despre traian basescu si pd-l. Acest lucru a creat un efect de bumerang si a dus la infringeri dureroase pentru cei anti basescu. O varianta foarte eficienta ar fi ca patronii de trusturi de presa si media sa se intilneasca si sa discute o intelegere clara despre politica institutiilor respective raportat la putere si anume blocajul total. Nimic spus despre vizite, discursuri, legi promovate, despre alte lucruri bune sau rele ale cuplului basescu-boc. Aruncat din zona de stiri- unde si tvr sa ia masuri si sa limiteze la maxim informatia despre putere, cuplul genial se va duce spre posturile obscure, gen OTV, dar pina acum nimeni nu a cistigat mergind numai pe acele audiente. Si in 2009 au fost folosite citeva trusturi de presa, televiziuni cu ceva cota de piata sa-i spun civilizata, nu numai otevisme.
Ori blocajul acesta ar impiedica informatia despre pedelism sa ajunga in public si ar oferi stiri numeroase despre opozitia guvernamentala pe diverse nivele, facind-o sa ajunga mai bine cunoscuta prin mesaje in public. Faptul ca bocismele guvernamentale sint informatii contradictorii deseori ar face si mai eficienta aceasta transmisie de informatii - adica opozitia are solutii si le expune in clar, guvernul nu face nimic bun, se contrazice mereu si nu trebuie bagat in seama. In felul acesta oamenii de forta ai Opozitiei, cei care au carisma si discurs sau macar solutii diversificate pentru problemele populatiei - Crin Antonescu, Adrian Nastase, Victor Ponta, Marian Sirbu, Calin Popescu Tariceanu, Ludovic Orban ar fi prezenti in stirile zilnice mai bine decit memebrii Guvernului si rezultatul nu ar fi decit unul - daca CNA nu ar obliga posturile tv sa dea informatii mai multe despre guvern- caderea in derizoriu a actiunilor cuplului politic basescu-boc, caderea lor si a pd-l in sondaje spre scorul din 2003 si urcarea treptata a PSd spre 40 si a PNL spre 25-28 ceea ce ar conduce la o majoritate parlamentara sigura, intarita de o lege electorala care sa interzica independentii traseisti, majoritate ce ar insemna moartea partidului basescian si aruncarea personajului peste bordul vaporului Romania.
Pina atunci trebuie insa o intelegere a trusturilor ce inseamna mass-media si limitarea la minimul si derizoriul informatiei a ceea ce inseamna activitate a institutiilor puterii, coroborat cu prezentarea activitatilor opozitiei. Ar insemna insa si o solidarizare a acesteia astfel incit sa nu se lupte pe aceeasi felie electorala si sa fie transmise mereu acele mesaje pozitive si constante pe care populatia votanta sa le poata asimila si sa poata da credit la alegerile viitoare Opozitiei, iar "lectia" primita sa fie una asemanatoare cu cea primita de PNT- CD dupa guvernare CDR. Sa dea Dumnezeu sa se poata toate astea si sa scapam odata de molima asta portocalie ingrozitoare!

timpul deciziei

Aceasta postare a fost inspirata de un text pe care l-am scris pe blogul lui Adrian Nastase si in care ceream limpezirea apelor in ce priveste candidatura lui pentru ca mai tirziu poate insemna prea tirziu.
sint de parere ca trebuie sa candideze, lasind jocul politic la o parte, sa se adreseze spre baza partidului, acolo unde mitrea sau geoana nu au sustinere si sa preia presidentia partidului cu tot ce implica ea. Spun asta fiindca stiu ca in baza partidului - si am fost 5 ani membru in organizatiile de tineret psd- exista un sigur nume din cele anuntate vazut ca presedinte adevarat al partidului - Adrian Nastase. Restul sint vazuti ca oameni manipulati intr-un fel sau altul spre a bloca accesul echipei Nastase-Iliescu la presidentia partidului, pe al doilea eu chiar il vad beneficiarul tuturor acestor reactii politice pesediste. Detasat, nemaifiind membru PSD, imi doresc candidatura lui Adrian Nastase pentru revenirea la mai multa ordine si forta si eventual sa se modifice statutul partidului pentru ca toti membrii psd sa voteze liderul si Biroul Permanent al partidului, asa cum se face in tari occidentale si sa nu mai fie doar o sansa de manevre pentru unii sau altii doritori de putere si influenta in partid. Asta ar fi cu adevarat o reforma, nu ce se speculeaza acuma in presa legat de aripi si aripioare psd.
Altfel, cu o lupta mitrea-geoana, partidul nu poate sa depaseasca ce este astazi- un partid care pierde la pdl constant orice alegeri ar fi si nu numai pentru ca portocaliii fura voturi ci si pentru ca aici nu are cine sa faca organizarea eficienta care sa nu mai permita asemenea lucruri. Macar in 2004 victoria basesciana a fost indelung asteptata, nu rezolvata intr-o noapte printre hahaituri. Plus ca orice simpatizant pesedist vrea sa vada cum basescu raspunde de toate acuzele ce se aduc de 5 ani incoace si se vor mai aduce si asta nu pot face oameni care au batut palma, macar temporar daca nu mai mult, cu el. De aceea eu vad o solutie in posibili doi pasi - fie Adrian Nastase candideaza la presidentia psd si reuseste sa cistige, fie face jocul spre a discredita suficient grupul celor cu geoana si mitrea si iese la lupta singura solutie echilibrata dar mereu cistigatoare a PSD- Ion Iliescu.

joi, 28 ianuarie 2010

dreptul la discretie

Vad aproape oripilat zilele astea cum un eveniment nedorit - moartea cuiva foarte apropiat e sfisiat intr-un anume gen de presa, cu acuze aiurea, cu idei care mai de care mai ciudate despre motive si rasmotive ale unor actiuni.
Cine nu intelege, ma refer la cazul Firea si ecourile lui din presa tabloida cu care iau contact, ca vreau sau nu, atunci cind merg sa iau ziarele celelalte ce ma intereseaza. Si avalansa aia de titluri si speculatii mi-a determinat atitudinea in numele a ceea ce ar trebui cumva legiferat si anume DREPTUL LA DISCRETIE. DACA NU VREI SA FACI PUBLICE ANUMITE LUCRURI PERSONALE, N-AU SA TE OBLIGE ALTII SA O FACI, MAI ALES CA NU E CAZ DE AJUNS IN JUSTITIE. De aceea spun, lasati acest gen de lume in pace, oamenii care doresc sa se prigoneasca si zavoraneasca in public vor cauta asta, eventual sa obtina si segmentul orar cel mai bun sau prima pagina a ziarelor. Nu poti obliga insa restul lumii sa faca ce nu doreste numai pentru ca doresti tu. Tot pe la ziare auzi si comentarii de multime, ala nu zice ca ascunde ceva, a facut ceva, a dres ceva si pot continua asa, de parca toti oamenii discreti sint automat infractori pentru ca nu se arunca in public cu viata lor. Este optiunea lor si trebuie respectata.
Ca un fidel consumator de "stirea zilei" am fost si eu afectat, mai ales ca o vazusem foarte plina de energie si vioaie pe Gabriela Firea saptamina trecuta si-mi inchipui ca a fost un soc mai mare decit se poate crede aceasta pierdere. Si spun asta pentru ca viata mea a fost compusa si ea din evenimente venite aproape din senin in care n-am stiut ce-i cu mine un timp, asa ca inteleg durerea si discretia familiei foarte bine, mai ales daca ultima a fost ceruta in ultimele clipe si de sot, un om pe care l-am perceput ca foarte discret in acesti ani cit eu am consumat presa si el a stat alaturi de Gabriela.
De aceea si spun, DREPTUL LA DISCRETIE al unei persoane la momentele dificile care inseamna cel putin boala daca nu si alte lucruri ce te insotesc in timp trebuie legiferat astfel incit nimeni sa nu poata face audiente si tiraje daca tu nu doresti public un astfel de moment. Altfel, toata viata ar deveni o taraba, o chilotareala cum spune Mircea Badea si noi n-am putea face nimic fara ca altii sa afle in secunda 2, mai ales ca e vorba de viata ta si nu de proba virginitatii reginei, practicata in Evul Mediu.
Pina atunci macar trebuie sa aratam mai mult respect celor ce trec prin clipe grele, sa nu speculam din nimicuri aflate la coltul strazii si sa sfisiem ca niste hiene prada ce in durerea ei doreste un lucru atit de simplu - DISCRETIE.

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

despre prietenie si egoism

Cind incepi cit de cit sa cunosti o persoana, te gindesti inclusiv la a sti in ce mediu traieste, sa vezi prietenii si cunostintele, astfel incit sa te poti incadra cit mai bine in peisaj, fara sa strici armonia grupului respectiv. A cunoaste grupul de prieteni al cuiva pe care-l apreciezi nu inseamna curiozitate ci respect, dorinta de a fi si tu in grupul care ti se pare potrivit, pe anumite criterii macar.
De fiecare data cind am intrat intr-un grup sau am atras pe cineva in al meu nu am facut blocaje, chiar daca am sesizat diferente intre unii si altii. In definitiv orice om poate fi util altuia intr-un fel sau altul, de la servici, de acasa, din aceeasi scara sau din alt colt de lume, sintem oameni sa ne ajutam si sa ne respectam unii pe altii.
Asta a fost valabil pentru mine as putea spune in majoritatea cazurilor dar observ ca exista persoane care au un soi de prietenii egocentrice, din care ei sint singura legatura dintre diverse grupuri, pe care numai ei o mijlocesc pentru a fi mereu folositi in acest scop si a fi intr-un fel indispensabili acelor grupuri. Am observat asta si in ce numesc viata reala, am vazut asta si in relatiile de pe net, oameni care vor neaparat sa fie mereu unici intre grupurile lor, sa rezolve sau sa transmita doar ei mesaje sau solicitari de la unii spre altii. Practic in momentul in care apar alte persoane in grup care cunosc alt grup al respectivului el nu mai poate fi la fel de util, nu mai poate fi rugat sa rezolve ceva si se simte pierdut in multimea celorlalti. Egoismul acesta in plan virtual e si mai feroce. Exista persoane care in momentul in care dai add la un id de mess, facebook, netlog sau altceva iau foc, incepind cu intrebari acuzatoare si tot felul de suspiciuni nefondate. Si am observat acest lucru mai ales pe ultimul timp, ceea ce m-a facut sa reactionez aici. Nu mi se pare ceva iesit din comun sa dai add unei persoane cu care doresti o discutie sau despre care ai auzit lucruri frumoase sau despre care stii ca face parte din viata unei persoane pe care o simti apropiata de tine. E doar o apreciere a persoanei de legatura fiindca atunci cind o persoana nu e apreciata nici anturajul ei nu va fi, conform cu proverbul cu "spune-mi cu cine te insotesti..". Din moment ce vrei sa cunosti mai bine un anturaj asta nu poate fi decit pozitiv pentru persoana ce face legatura, inseamna ca e demna de incredere si prietenii ei sint ok. Atunci cind insa, dupa un astfel de contact virtual amical esti luat la intrebari "ce treaba ai cu?" "de ce cauti pe?"... sau alte lucruri din astea, nu exprima decit egoism si gresita intelegere de catre unii a relatiilor umane. Pentru ca in definitiv sintem oameni ca sa comunicam, sa ne asociem pe diferite criterii, sa ne ajutam oricind e nevoie si nu sa ne izolam de felul acesta egoist, singura persoana care conteaza esti tu si restul pot sa dispara, nu vei simti lipsa pentru ca in definitiv, cit existi, mereu va fi cineva care sa vrea medierea ta sau sprijinul tau de o forma sau alta, astfel incit sa poti fi egoist dar nu singur.

sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Revitalizarea unui mare partid

Pentru ca intr-un context mi-am exprimat ideile referitoare la liberali si ce aveau de ales la momentul turului 2 de prezidentiale si pentru ca acel articol si-a pastrat prin ceea ce se intimpla azi in tara actualitatea ma voi referi acum si la al doilea mare partid al Opozitiei, PSD-ul.
PSD a pierdut alegeri pe mina lui si aici exista doua cauze mari. Una - nu a avut un purtator de mesaj cu priza in public, cu forta de mobilizare ci un personaj dominat de contracandidati si tras spre turul doi de structurile partidului. Ori in astfel de situatii tu tragi partidul ca scor si nu el pe tine. Personal cred ca Adrian Nastase, cu imaginea de om "ciuruit" pentru fapte nedovedite de catre justitia basesciana avea mai mari sanse sa cistige nu doar pentru ca mobiliza mult mai bine activul partidului dar si pentru ca in practica politica a avut in timp negocieri cu multe zone care scoase la vot dadeau procentul cistigator.
Al doilea motiv e partidul insusi, cu o lipsa de mesaje pe zonele descoperite ingrijoratoare pentru o structura ce se dorea prima ca forta politica a Romaniei. Sa fii in continuare catalogat ca partid comunist cind adversarii tai au mai multi comunisti la virful structurii lor, e o problema, de ce nu s-a dat raspunsul potrivit. Totusi in 89 nu Iliescu, Nastase, Geoana, Hrebenciuc ocupa o functie de conducere in ministerele comuniste ci Traian Basescu. De ce n-au raspuns acestor atacuri concertate, nu reusesc sa ma lamuresc nici acum, mai ales ca oameni cu replica buna exista destui. O alta problema unde trebuia lucrat si dat un mesaj era aceea de PSD- partidul taxelor mari pe mediul privat. Iarasi, se putea lansa un document cu ce doreste o eventuala guvernare a PSD sa faca pentru acea zona - in afara de creare de locuri de munca nu s-a spus nimic. Si se putea transmite lejer ca se urmareste prin dezvoltarea mediului mic de afaceri o largire a posibilitatii procentuale de colectare a veniturilor bugetare si nu cresteri de taxe. Eventual pentru cei ce lucreaza in domenii ca softul, medicina privata, agricultura si alte domenii importante si legate de dezvoltarea economica si de sanatatea populatiei sa fie realizata o scadere a taxelor. Un astfel de mesaj era suficient pentru victoria in alegerile din ultimii 2 ani.. Nu s-a invatat nimic si au fost pierdute toate.
Acum se vorbeste de nevoia de schimbare din conducerea partidului, voci critice fiind si din rindul unora care n-au facut nimic pentru dezvoltarea de mesaj electoral de efect. Fara suparare dar Miron Mitrea sau Vasile Dincu nu au calitatea de a exprima puncte de vedere ale partidului intre altele pentru ca, la cum stiu sa-si expuna ideile, lumea prefera filme, muzica sau meciuri decit sa-i asculte. Cu totul altfel sta situatia in cazul unor oameni ca Ion Iliescu, Adrian Nastase, Victor Ponta, oameni care stiu si ce sa spuna si cum sa o faca pentru a realiza audiente eficiente pentru activul partidului si alti oameni interesati de stinga politica. Acesti oameni trebuie sa preia in primul rind prin Adrian Nastase partidul, sa-l reorganizeze astfel incit filialele ineficiente sa reuseasca sa creasca prin aducerea unor oameni valorosi care sa dea un mesaj credibil si catre bucuresteni si catre clujeni si catre ardeleni in general si astfel sa se ajunga la scorul normal al unui mare partid care sta in opozitie cu o guvernare dezastru si un premier fara personalitate- 37-40%. Iar la asta se poate ajunge inclusiv prin acele punti conturate spre zona liberala, mesaje politice care sa urmareasca dezvoltarea mediului de afaceri in general si nu a unor grupulete, astfel incit, pe linga oamenii saraci, traditionali votanti PSD sa vina spre partid si o parte a clasei de mijloc, iar posibilitatea guvernarii cu PNL sa nu mai fie privita sceptic de cele doua electorate ci sa fie o oportunitate dorita, o varianta de mare guvernare centrista, cu masuri liberale si sociale care sa scoata din jocul politic partidul-gogoasa PDL si sa clarifice pentru urmatoarea perioada, incepind din 2012, posibilitatile elective ale populatiei Romaniei.
Cit despre actuala echipa Geoana-Nica-Diaconescu, ea trebuie sa faca un pas discret in spate si sa sustina viitoarea echipa de conducere. Neavind succese in timpul conducerii nu prea avem ce sa le spunem pozitiv dar nici sa renuntam definitiv la ei pentru ca fiecare are anumite competente si expertize. Vor putea lucra bine intr-un viitor guvern, vor fi voci solide in Parlament dar pentru conducerea partidului si revenirea lui pe virful politicii romanesti e nevoie de acei oameni care au adus succes partidului si de aceea sustin si cred ca dupa Congresul PSD vom saluta o noua presidentie a lui Adrian Nastase.

sâmbătă, 9 ianuarie 2010

locuinte pentru cine?

Se tot discuta despre programe de locuinte care sa refaca situatia economica, reluind sistemul creditarii si facind sa circule bani. Intrebare simpla- cui se adreseaza aceste programe?
Cei care au nevoie de o locuinta majoritatea lor covirsitoare nu au banii sa plateasca ratele iar cine poate plati rate de obicei ezita cautind si comparind oferte. Deci aici e cam greu sa adresezi o oferta convenabila masei majoritare.
Cine isi permite o locuinta nu prea se uita la modelul acesta, ei cauta zona rezidentiala din afara orasului, cumpara teren si ridica o casa care sa corespunda cu tot necesarul lor ca spatiu si anexe. Acelasi lucru il fac si "capsunarii" implicati in proiecte imobiliare in Romania. Deci nici cei care isi permit nu prea se uita la programul de locuinte.
Tinerii casatoriti de obicei pina isi fac un rost care sa le permita o casa stau in chirie sau in locuinte deja existente ale unuia din ei deci nici ei nu au nevoie de asemenea programe.
Daca ar fi un program "casa" care sa schimbe blocurile nesigure, afectate de cutremure sau defectiuni de utilitati si care sa fie rezonabil in pret pentru acei proprietari, ar putea sa devina util, numai ca ni se spune ca nu asta e rostul programului.. deci si asta iese din calcul, desi ar fi fost cea mai buna varianta, omul cistiga o casa noua si dezvoltatorul zona de blocuri veche in care putea face cu costuri reduse fie un mall sau market, fie un complex rezidential nou, fie pune la dispozitie teren pentru case.
Atunci stai si te intrebi care e rostul unui program de locuinte fara adrisanti concreti... cumva posibilitatea ca unii oameni de afaceri sa faca afaceri cu statul, sa cistige si sa se redreseze din aceste parteneriate si pina la urma cel pagubit sa fie tot cetateanul platitor de taxe care fara voia lui sa umple contul respectivului? Ma tem ca da si atunci ar trebui ca sa se ia masuri - fie ni se arata studiul de impact si profitabilitate pentru buget al programului, fie se opreste si se directioneaza acele fonduri spre Sanatate, Educatie, Pensii si toate domeniile care sint acum subfinantate si striga cu disperare dupa un ajutor la care factorii de decizie se dovedesc surzi.