diverse

ceaa ce voi gasi frumos sau interesant

Faceți căutări pe acest blog

filmele mele

  • Star Wars, Avatar, Gladiator, Cum sa furi un milion si multe altele de genul asta

miercuri, 24 martie 2010

Efectele supraexpunerii

Am avut aceasta idee de ceva timp dar am asteptat sa se mai adune idei, sa pot realiza ceva mai concret si dupa supraexpunerea politica si de presa, cineva mi-a dat ocazia de a vorbi si despre supraexpunerea in sport si mai ales in fotbal.
Supraexpunerea politica a dus aproape mereu la alegeri pierdute. Iliescu, CDR, Nastase, au pierdut prin supraexpunere. Ar fi pierdut si Basescu daca nu reusea diversiunea de a crea ideea ca lupta singur si toti sint contra lui. De fapt scaderea in sondaje a aratat efectele supraexpunerii din primii ani de mandat basescieni. Mai mult sau mai putin s-au vazut insa favoritisme de presa fata de unii oameni politici, bine mediatizati, laudati prin calitatile lor sau pentru ceea ce reuseau sa spuna in mediul public. Aici spectrul e larg - unii ca Vadim, eventual Becali sint laudati pentru ca fac audienta si merge afacerea realizatorului, altii ca Diaconescu si altii ca el si-au gasit un grup de admiratori in presa format din oameni care-i cunosteau profesional, din ceea ce facusera ca ministri, parlamentari, din alte functii publice si incercau sa-i ajute si pentru succesul politic. Aici era mai greu de carat pianul pe scari pentru ca daca la succesul intr-o functie te mai ajuta echipa, pentru a convinge politic trebuie sa convingi tu personal si daca ai sabloane si vorbesti din aceleasi cuvinte de dimineata pina seara nu ai pe cine sa impresionezi. Cei care stiu sa duca in adevaratul sens al cuvintului o lupta politica vor cistiga. Ca presa se ocupa dupa asa un moment sa te plinga, ce bun ai fi fost daca erai ales si ce rau ca nu s-a intimplat, cum esti tu fortat de grupuri oculte sa pleci si sa te afirmi in alte grupari politice e iarasi o supraexpunere. Asta nu i-a facut bine lui Diaconescu, n-a facut bine la vremea lor nici lui Melescanu, Flutur sau Stolojan. Cit despre independenta Macovei si cum nu era ea lasata sa "reformeze" Justitia, supraexpunerea mediatica a umplut-o de ridicol. Si daca tot sintem pe terenul "independentilor", supraexpunerea EB-ei nu i-a facut decit rau. Parerea mea e ca ar fi iesit oricum, fara sa spuna o vorba dar asa, impinsa in fata sa vorbeasca despre una si alta, despre succesuri si frazele lui Boc si-a aratat carentele de exprimare si a trezit un sentiment de compatimire generala. Iar daca ea a trezit compatimire, marele Boc atunci cind s-a bucurat de supraexpunere mediatica, mai ales in anii 2008-2009 a trezit iritarea publicului prin faptul ca ce afirma azi nega miine.
Am simtit de la momentul in care am avut preferinte sportive ce inseamna supraexpunere. In anii 80 din cauza supraexpunerii Stelei si a faptului ca multi din grupul meu erau stelisti am ales sa tin cu Dinamo pentru a fi diferit de ei. Tot atunci, in marile rivalitati de F1 Prost- Senna am ales sa tin cu pilotul francez atit din afinitati cu ce inseamna Franta cit si din cauza supraexpunerii pilotului brazilian. Mai tirziu a aparut si s-a impus aici brandul Michael Schummacher cu care am inceput sa tin si sa-l apreciez pe masura ce se inmulteau contestatarii. Revenind la fotbal, Milan a fost si a ramas marea mea preferinta de care nu m-am dezis in acesti ultimi 20 de ani si cum branduri ca Real Madrid, FC Barcelona, Manchester Utd s-au bucurat si ele de supraexpunere mi-am putut intari preferinta mea, ajutat si de performantele europene si achizitiile sportive ale echipei.
Recent am avut o discutie legata de cine triseaza si cine nu in marele campionat romanesc, cine e mai bun conducator sau antrenor si m-am trezit contestind realizarile mai vechi sau mai noi ale Rapidului - echipa cu care in general tin din cauza supraexpunerii celorlalte doue echipe bucurestene. Toate ca toate dar sa ti se prezinte Rapidul ca o echipa nevinovata, care ar putea cistiga dar nu e lasata e mult. Am vazut personal 3 meciuri in Copou in care Rapid a fost evident ajutata de arbitri si asa ceva te face sa reactionezi negativ la asemenea discutii. De asemenea, venind vorba despre Messi si alti jucatori am intrebat simplu - ce mari realizari are respectivul in afara de ce a cistigat la Barcelona - unde meritul se imparte cu echipa? NIMIC! Am zis atunci - cind va reusi sa ia un titlu mondial pornind din pozitia de outsider - ca Argentina 86 o sa putem discuta cu adevarat despre meritele sale. Si supraexpunerea a mai alunecat si pe alte teme sportive si jucatori, multi care imi plac dar pentru ca ii vad supraexpusi am fost obligat in discutie sa le arat defectele.
In aceste conditii stau si ma intreb: oare lumea asta mare, cu idei atit de diferite politic, sportiv, muzical, cultural nu realizeaza cit rau face prin supraexpunerea, de multe ori obositoare de-a dreptul pe care o fac? Se pare ca nu pina acum si pina cind nu se va intimpla sa apara o reactie violent contradictorie respectivii vor considera ca fac bine incercind sa iti spuna si chiar sa iti impuna adevarurile lor ca general valabile si sa-ti elimine parerile tale. Ori asta nu poate decit sa faca lumea sa nu mai doreasca discutii pentru ca decit sa auda iar despre un supraexpus al zilei, mai bine nu aude nimic si ramine cu ideile sale.

2 comentarii: